Mindfulness – de automatische piloot

Mindfulness en de automatische piloot zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of je nu wilt of niet, een groot deel van de activiteiten uit je dagelijks leven voer je uit op de automatische piloot. Je brein is echt geniaal in het automatiseren van onze gewoonten. Denk maar aan al die keren dat je tegen je kind zegt nee nu niet, ik ben even druk. Vaak is dat antwoord al gegeven voordat je er over nagedacht hebt. Of de manier hoe je omgaat met stress. Vaak is dat een reactie die er helemaal is ingebakken. Maar er is goed nieuws! Je hebt een keuze.

Mindfulness brengt je keer op keer terug naar een volledig bewuste aandacht. Van daar uit kun je bewustere keuzes maken hoe je omgaat met gebeurtenissen uit je dagelijks leven.

In dit artikel zal ik vertellen hoe ik daarmee omga en natuurlijk geef ik tips hoe je zelf in je dagelijks leven de automatische piloot wat vaker uit kunt zetten.

Mijn eigen  automatische piloot is er een met een knop die soms wat lastig te vinden is. Dan wil ik hem wel stoppen, maar toch lukt het me op sommige momenten niet om de knop te vinden. 13_42_55_prevVooral op de momenten dat er op meerdere  vlakken veel van me gevraagd wordt, lijkt die knop wel eens te haperen.  Druk op het werk, veel veranderingen, een gezin met drie kinderen waarvoor ik regelmatig gesprekken heb op school, een ontploft huishouden, een spannende uitvoering met mijn orkest en ook nog een afspraak met een vriendin die ik zo graag weer eens wil zien. En oh ja…  dat knagende stemmetje in mijn hoofd dat vindt dat ik eigenlijk ook twee keer zou moeten sporten. Zo maar een drukke week  die met regelmaat voorkomt in mijn leven.

Wat kun je nu doen om toch die knop te vinden om je automatische piloot uit te zetten en met je bewuste aandacht te zijn bij het moment van nu?

Wees je bewust van je adem. Je adem is er altijd. Elk ogenblik van de dag, van moment tot moment. Wanneer je regelmatig even stil staat bij je ademhaling, ben je op dat moment dus met je aandacht bij het nu. Hoera! Je hebt de automatische piloot even stopgezet!

Bekijk je dagelijkse dingen eens alsof je ze voor het eerst doet. Of leuker nog, alsof je van de planeet  Mars komt. Je zult merken dat als je iets op die manier doet, je steeds weer nieuwe dingen merkt, die je eerder niet zijn opgevallen. Het stukje lopen van de parkeerplaats naar je werk bijvoorbeeld, wordt zo een ware ontdekking. Weet jij welke tegels er liggen op de parkeerplaats? Hoe de deurklink van je werk er uit ziet? Staan de bloemen al in bloei in die bloembak bij de deur? Hoe ruikt het eigenlijk buiten? En voila! Weer is het gelukt om de automatische piloot uit te schakelen. In plaats van te denken wat je nog moet doen, je zorgen te maken of te dromen, ben je met je aandacht heel bewust bij je ervaring in het hier en nu geweest.

De laatste tip is voor mij persoonlijk een hele belangrijke. Tijdens mijn dag neem ik heel vaak een hele kleine minipauze van enkele minuten. In die pauze ga ik heel kort na wat ik voel, denk en welke lichamelijke gewaarwordingen er zijn. Ik richt me dan even op mijn ademhaling, waarna ik mijn aandacht weer verruim naar mijn hele lijf en omgeving.  Vervolgens kun je heel bewust verder gaan met je taken. Ik merk  dat ik daarna makkelijker in staat ben om de knop van de automatische piloot stevig in te drukken en anders, bewuster, te reageren op situaties. Dat is voor mij echt een verademing. Minder snel een snauw naar mijn kinderen wanneer ze niet opschieten, geen schuldgevoel (Nou oke dan…… eerlijk? Minder schuldgevoel)  wanneer ik mijn werk niet heb afgekregen. Maar ook merk ik dat ik ineens heel blij kan worden van die mooie bloesem in de boom waar ik op dat moment voorbij fiets. Een tijd geleden zou ik daar zo langs gereden zijn, met mijn hoofd bij mijn to do list. Zeg nou zelf, wat is fijner?

Tijdens een Mindfulness-training leer je werken met oefeningen om je automatische piloot  in je dagelijks leven vaker te stoppen.

Maar je kunt het zelf nu meteen al proberen met bovenstaande tips.
Laat je hieronder even een reactie achter hoe jij dit gaat toepassen? Wat je ervaringen zijn?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *